Kazak çobanları, kışın “toen” denilen kalın napa giyer. Bellerine kalın kemer takan Kazak çobanları, soğuk hava ve fırtınadan korunmak için başlarına “tumak” denilen deri şapka takarlar.
Kazaklar, misafirliğe giderse kumaş veya kadife palto giyer. Astarı uzun tüylü kuzu napası olan bu paltolar, hem sıcak tutar, hem de hafiftir.
Kazakların baş süsleri oldukça zengindir. Erkeklerin şapkaları, yöreden yöreye farklılık gösterir. İli bölgesinde Kazay kabilesinden Kazaklar, yazın yuvarlak ve beyaz renkli yün şapka tercih eder. Alt kenarı siyah olan bu beyaz şapkalar, yemyeşil bozkırlarda özgün bir manzara oluşturur.
Altaylar’da yaşayan Kazaklar ise yazın şapka yerine beyaz havlu veya üçgen beyaz örtü, kışın ise tilki derisinden yapılan şapka takar.
Kazak kadınların giyim ve süsleri de rengarenktir. Giyim tarzı, medeni durumlarına göre değişir. Evlenmemiş Kazak kızları, başta mor olmak üzere parlak renkli giysiler giyer, elbiselerin önüne ve omuzlarına gümüş süsler de takarlar. İnci, baykuşu tüyü ve gümüş veya altın pullarla süslenen yuvarlak şapka, bekar genç kızlara özgüdür.
Evlenen Kazak kadınların giyim tarzı ise çok daha sadedir, üzerlerinde pek fazla süs yoktur. Orta yaşlı Kazak kadınları, ayrıca başörtüsü takarlar.
Güzel hepsi doğru
YanıtlaSilBen kazakistanlıyım ve hepsi doğru
YanıtlaSilnapim
SilGiysileri çok güzel ve geleneksel olması çok önemli atalarının İskitler olduğunu gösteriyor.
YanıtlaSilBence komik
YanıtlaSilBenim 11 yaşında oğlum var Kazakistan gösterisi var elinde yöresel kıyafetleri Kazakistan olan varmı veya nerede n tedarik edebilirim yardımcı olabilirmisiniz
YanıtlaSil